Fizik Tedavi

Fizyoterapi, bir kişi yaralanma, hastalık veya sakatlıktan etkilendiğinde hareket ve işlevin geri kazanılmasına yardımcı olur. Ayrıca fizyoterapi, hastalıkları ve sakatlıkları değerlendiren, teşhis eden, tedavi eden ve önlemek için çalışan bir sağlık mesleğidir. İyileşme sürecinde alınan fizyoterapide yanlış uygulamalar kalıcı ve döndürelemez olabilir. Bu sebeple bir uzman eşliğinde bu tedaviyi almanız oldukça önemlidir. KKTC’de evinizin konforu ve hijyeninde bu hizmeti uzmanlar eşliğinde alabilmeniz mümkün. Özel fiyatlar ve paketler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Uzman desteği olmadan fizik tedavi uygulayabilir miyim?

Fizik tedavi yalnızca uzman bir fizyoterapist tarafından yapılması gereken uygulamaları kapsar nitelikte olmalıdır. Başta herhangi bir eğitim almamış kişiler olmak üzere, masörler, fizik tedavi teknikerleri ya da beden eğitimi öğretmenleri tarafından yapılan fizik tedavi uygulamaları hastanın mevcut rahatsızlığının tedavi edilememesine veya farklı bir rahatsızlığının tetiklenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle en az 4 yıllık Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon eğitimi alarak mezun olmuş kişilerin fizik tedavi desteğini uygulaması gereklidir.

Fizik tedavinin yan etkisi var mı?

Alanında uzman fizyoterapistler tarafından yapılan fizik tedavi uygulamaları sağlıklı dokular üzerinde hiçbir zarara neden olmamaktadır. Hastanın mevcut rahatsızlığına göre seans süresi uzayıp kısalabilmektedir. Bu durum hastanın genel sağlık durumuna yönelik herhangi bir risk durumu doğurmaz. Fizik tedavide önemli olan nokta tedavinin yapılacağa hastaya doğru bir teşhis koyulması ve doğru fizik tedavinin yapılmasıdır. Örneğin; sırt ağrısı şikayetinden yakınan bir hastanın detaylı bir inceleme yapılmadan fizik tedaviye tabi tutulması fakat ağrının gerçek nedeninin bir iltihaptan kaynaklı olması durumunda yapılan uygulama yanlış sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle fizik tedavide doğru teşhis ve doğru tedavi oldukça önemli bir konudur.

pro-homecare-fizik-tedavi-1

Fizik tedavi her gün uygulanmalı mıdır?

Fizik tedavi her gün yapılması gereken bir uygulama değildir. Seanslarda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Süreci hastanın mevcut problemi belirler ve ilgili uzmanımızın yaklaşımına göre tedavi planı organize edilir. Bazı hastalarda rahatsızlığın durumuna göre her gün fizik tedavi de gerekli görülebilmektedir. Ancak bu bir zorunluluk değildir.

Fizik tedavi sonrası ağrı normal mi?

Fizik tedavi sonrası kaslarda belli bir miktar ağrı meydana gelebilir. İlgili bölgede kan akışının sağlanması durumu yaşandığı için bu ağrı normal bir durum olarak kabul edilir. Özellikle bölgesel güçlendirme çalışmalarında ağrılar belirli bir düzeyde acı verici olabilmektedir. Evde fizik tedavi egzersizleri yapan kişilerin normalin dışında bir ağrı hissetmesi durumunda fizyoterapisti ile bu konuyu görüşmesi önerilmektedir.

Fizik tedavi süreci sonunda ağrılar geçer mi?

Fizik tedavi başlangıcında hastada enflamasyon ve ödem artışı olması halinde ağrıların geçmesi zaman alabilir. Tedavinin etkileri yavaş yavaş belirginlik kazanır. Bu süreçte sabırla tedavi planının uygulanması gereklidir. Genellikle başlangıç sürecinde ağrıların arttığından söz edilir. Ancak bu durumun bilimsel bir dayanağı bulunmamaktadır.

pro-homecare-fizik-tedavi-2

Fizik tedavi sonuçları kalıcı mıdır?

Fizik tedavi herhangi bir yan etkisi olmayan, kişiye özel olarak planlanan ve kalıcı sonuçlar içeren uygulamaları kapsamaktadır. Özellikle uygulanan tedavi sonrasında verilen egzersizlerle elde edilen sonuçların kalıcılığı arttırılmaktadır.

Fizik tedavide seans sınırlaması var mıdır?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon seansları için ortalama bir seans sayısından söz etmek mümkün değildir. Kişinin karşılaştığı rahatsızlığın durumuna ve hasarlı bölgenin boyutun göre seans süreci değişkenlik göstermektedir. Bu süreci etkileyen bir diğer kriter de kişinin yaşıdır. Yaş, kas ve kemik gelişiminin iyileşme sürecini hızlandırabilen veya yavaşlatabilen bir unsurdur.

Gebelerde fizik tedavi uygulaması

Rahat bir hamilelik süreci için anne adayları için önerilen bazı fizik tedavi uygulamaları bulunmaktadır. Bu uygulamalar yalnıza belirli bir sağlık sorunun giderilmesini değil, hamilelikte sık karşılaşılan bel ağrısı, mesane problemleri, sırt ağrısı gibi şikayetlerin de tedavi edilmesi için yapılmaktadır. Özellikle bacaklarda yanma, uyuşma ve ciddi seviyede bel ağrısı gibi problemlerle karşılaşılması halinde fizik tedavi gündelik yaşamı kolaylaştırarak ağrıların hafiflemesine yardımcı olmaktadır.

Regl döneminde fizik tedavi

Regl döneminde vücutta su tutma özelliğine yatkınlık nedeniyle ödem oluşumu gözlemlenebilir. Ancak mevcut durum fizik tedavinin engellenmesi anlamı taşımamaktadır. Özellikle güç arttırıcı uygulamalar hem zihinsel hem de fiziksel olarak kişinin rahatlamasına yardımcı olmakta ve kendisini geliştirmesine katkı sağlamaktadır.

Fizik tedavi kimlere uygulanmaz?

Fizik tedavinin uygulanmadığı durumlar şu şekilde sıralanabilir;
• İltihabi romatizmal hastalıkların aktif dönemleri (eklemde sıcaklık, şişlik ve yoğun düzeyde ağrı)
• Damar tıkanıklıkları
• Kalp pili
Kanserli bölgeler
• Açık yaranın oluşum gösterdiği bölgeler
• Varisler

Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) doktor olmadan uygulanabilir mi?

Kas spazmı ve ağrılarda sıklıkla başvurulan bir yöntem olan Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) evde kullanıma elverişli modelleri bulunan bir uygulamadır. Ancak kullanım öncesinde mutlaka doktora danışmak gereklidir. Özellikle bel ağrıları, boyun ve sırt ağrıları, kireçlenmeler ve fıtıklarda doğru sonuçların elde edilebilmesi için uygulamanın doğru bölgeye yerleştirilmesi gereklidir. Aksi halde farklı bir problem meydana gelebilmektedir.

Egzersizde Ne Kadar Yorulursanız O Kadar Faydalı: YANLIŞ

Egzersiz sonrası yorgunluk hissinin yoğun olması uygulanan egzersizin doğru biçimde yapıldığını göstermez. Antrenmandan sonrası yorgunluğun hissedilmemesi durumunda egzersizini şiddetini arttırmak kas ve iskelet sisteminde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Egzersiz yaparken amaç kişinin mevcut kas kütlesine yoğunlaşılarak fiziksel gelişiminin kademeli olarak arttırılmasını sağlamaktır. Yapılan egzersizin süresini, modelini değiştirmek ya da arttırmak daha iyi sonuçlar elde etmeyi mümkün kılabilmektedir.

Düşük Şiddetli Egzersizler Daha Az Yararlı: YANLIŞ

Düşük şiddetli egzersizlerin “her gün” yapılması durumunda oldukça etkili egzersizler olduğundan söz etmek mümkündür. Kişinin genel sağlık durumuna göre yürüme, hafif tempolu koşu ya da bahçe işleri gibi düşük şiddetli gibi görünen egzersizlerle kronik hastalıklara yakalanma riski azaltılabilmektedir. Özellikle tempolu yürüyüşler kişinin vücut direncini arttırmakta ve daima formda kalabilmesine yardımcı olmaktadır.

pro-homecare-fizik-tedavi-3

Yanlış fizik tedavi uygulanması nelere sebep olur?

Yanlış fizik tedavi uygulamaları, kişinin mevcut rahatsızlığının tedavi edilememesine neden olmakta ve farklı bir rahatsızlık gelişimine zemin hazırlamaktadır. Hastaya doğru tanı konulamamasına bağlı olarak gelişen bu durum sonucunda kas ve iskelet sistemi olumsuz yönde etkilenebildiği gibi ağrılar da artış gösterebilmektedir. Bu nedenle doğru fizik tedavi uygulamaları ile sürecin planlanması oldukça önemlidir.

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.