Yenidoğan bebek ve yeni doğum yapmış annenin yeni hayatlarına uyum sağlaması zor gibi görünse de doğru bilgi ve yönlendirme ile herşey yolunda gidebilir. Anne ve bebek bakımı konusunda deneyimli uzman kadromuz evinizin konforunda endişe ve kaygıdan uzak bebeğinizin ilk günlerini güvenle geçirmeniz için hazır.

Doğum Sonrası Anne

Doğumdan sonra annenin vücuduna gebelikte meydana gelen değişikliklerin doğum öncesi haline geri dönmesi sürecine LOHUSA denir. Postpartum dönem veya puerperiyum dönemi olarak da ifade edilir. Bu süreç 6 hafta surer. Bu süreçte annenin pansuman gerektiren ameliyat yarası varsa pansumanı düzenli yapılmalıdır.

project-healthcare-anne-bebek-bakımı-1

Emzirme Eğitimi

Anne ve bebek bakımının en önemli adımlarından biridir. Bebekler için ilk 6 ay anne sütü oldukça önem taşır. Bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm vitamin, mineral, sıvı, karbonhidrat, protein ve yağ içeriğinin tamamı anne sütü ile karşılanır. Doğru emzirme teknikleri ile hem bebeğin gereksinimleri için yeterli miktarda süt alması sağlanabilir hem de anne sütü arttırılabilir. Anne sütünün bağışıklığı, anne ve çocuk arasındaki bağı güçlendirdiği en önemli faydalar arasındadır. 6. Aydan sonra ek gıdaya geçiş başlar ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesi oldukça kıymetlidir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nden edindigimiz bilgilere göre ,bebeklerin 6 aya kadar günde en az 10-12 kez emzirilmesi gereklidir ve önerilir. Anne sütü, bebeğin midesinde 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 – 2 saatte bir anneden süt emmelidir.

Emzirme konusunda eğitimli emzirme hemşiremiz sizlere bebeğinizi doğru ve istikrarla emzirmenizi öğretmek için hizmetinizde.

Emzirme eğitiminin faydaları;

•Bebek memeyi doğru bir şekilde alır ve sütü daha kolay emebilir, çabuk yorulması önlenir. Daha kuvvetli emen bebeğin vakum hareketinin güçlenmesi, annenin hormonlarını uyararak daha fazla süt salgılanmasına yardımcı olur.
•Bebeğin refleksi kuvvetlenir ve memenin tam boşalması sağlanarak göğüslerdeki şişkinliğin, ağrıların önüne geçilebilir.
•Bebek doğru bir biçimde meme başını aldığında meme ucundaki çatlaklarda azalır. Doğru emzirme yöntemleri hem bebeğin hem de annenin emzirme sırasında daha keyifli anlar yaşamasına yardımcı olur. Bu yüzden bu eğitim oldukça verimlidir.

Bebek Uyku Eğitimi

Bebeğiniz artık 4 aylık olduğunda yavaş yavaş uyku eğitimi için hazırlamaya başlamalısınız. En iyi zaman ise geceleri daha az beslendikleri için ve artık geceleri de daha fazla uyudukları için 5. ay ila 6. ay arası olduğu zamanlardır.

Konu sağlıksa biz oradayız.

Anne ve bebek bakımı hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşın.

Dışkı ve İdrar Sıklığı

Bebeklerin günde 2-6 kez idrar, 1-5 gün arasındaki bebeklerin günde ortalama 5 kez, 1-6 hafta arasındaki bebeklerin ise sıvı kıvamlı olarak 3-4 kez kaka yapması normaldir. 1,5 ay ile 6 ay arasında olan bebeklerin kaka sıklığı 3-4 kez, en fazla 6 olur.

Alt Değiştirme

Bir bebeğin altını daha önce de bahsettiğimiz gibi günde 6-7 kez değistirmek gerekebilir. Hatta yenidoğan döneminde bebeklerin daha sık kaka yapmasından dolayı bu sayı fazlalaşabilir. Altı temiz olan bebekler daha rahat ve huzurlu olur ve daha az pişik sorunu yaşarlar.

Bebek Banyosu

İlk olarak bilmeniz gereken şey göbek düşene kadar pamuk ve steril su ile silmeniz gerektiğidir.
Emzirme hemşiremiz tarafından alacağınız eğitimle bebeğinizin ilk banyosunda duracağı pozisyonları, suyun sıcaklığını ayarlayabilir, sizin duracağınız konumu ve pozisyonu öğrenebilirsiniz.

Tırnak Bakımı

El tırnakları haftada 1-2 kez, ayak tırnakları ise ayda 1-2 kez kesilmesi gerekmektedir. Bebeğin tırnaklarını kesmek için en uygun vakit banyo yaptırmadan öncesidir, eğer bebek rahat durmuyorsa, ağlıyorsa uyurken kesmek en uygun olan zamandır. Bebeğin tırnak makasının ona özel olmasına dikkat edilmeli, başkası kullanmamalıdır.

project-healthcare-anne-bebek-bakımı-2

Cilt Bakımı

Bebeğin cildinin kurumaması için banyo köpüğü ve yumuşak formüllü bebek sabunları kullanılması ama alkali sabun içermemesi gerekmektedir. Kesinlikle parfüm içeren bebek bakım ürünleri ve pudra kullanmamalısınız. Cildi kuruysa banyodan çıkmadan önce yağ sürebilirsiniz.

Yatma Pozisyonu

ilk 3 ay, kafa çok yumuşak olduğu için hiç sağ ve soluna yatmayan bebeklerin zamanla arka kafalarının düzlestiğini gözlemledik. Sadece sağ ya da sol tarafa da yatırılırsa kafada ve yüzde simetri bozuklukları oluşur. Doğru olan ise her emzirmeden sonra farklı pozisyonlarda bebeği yatırmaktır.

Anne Sütünün Sağılıp Sıkılması

Anne ve bebeğin ayrı olması gereken durumlarda süt günde en az 6-7 kez 15 er dakika sağılmalıdır. İki memeyi aynı anda sağmak süte verimlilik katar. Sağılan süt; oda sıcaklığında(19-26°C) 3 saat, buzdolabında(0-4°C) 3 gün, derin dondurucuda(-18°C) 3 ay boyunca saklanabilmektedir.

Eve Giderken Gerekenler

1.Yenidoğan Sepeti
2.Süt Yapan Yiyecekler
3.Süt Sağma Pompası
4.Lohusa Kıyafetleri
5.Lohusa Şerbeti ve Yiyecekler
6.Anne ve Bebek Bakımı Kitabı
7.Yenidoğan Bebek Kıyafetleri
8. Bebek Bakım Çantası

project-healthcare-anne-bebek-bakımı-3

Göbek Bakımı

Sağlıklı bebeklerde göbek bağı düşene kadar herhangi bir şeyle silmeden emzirme hemşiresinin göstereceği şekilde bakim yapılır. Eğer kordon, idrar veya kaka ile kirlenmiş veya yapışkan hale gelmişse su ve sabunla temizleyin ve iyice kurutun. Emici bir bez ya da kağıt ile ıslaklığını alarak ve havalandırarak kurumasını sağlayabilirsiniz.

Hapşırık ve Hıçkırık

Yeni doğan bebeklerde hapşırma reflekstir. Doğum sonrası burun ve solunum yollarında kalan sıvının ve mukusun atılması gerekiyor. Bebek bunları koruyucu bir refleks mekanizma ile dışarı atmaya çalışıyor. Anne ve bebek bakımı konusunda düşünülenin aksine önemli bir konu değildir.

Lohusalıkta Anne Nasıl Beslenmeli

Anne ve bebek bakımında kritik öneme sahip diğer bir konu ise beslenmedir. Her gün bir kaç bardak süt- yoğurt-ayran, 5-6 porsiyon sebze, 5-8 porsiyon arası tahıl , 3-4 porsiyon da protein (1 adet yumurta ve 90 g et / tavuk / balık) tüketerek lohusalık dönemi beslenme gereksinimini karşılar.

Sonuç

Anne ve bebek bakımı konusunda tüm önemli bilgileri sizler için derledik. Merak ettikleriniz için bize ulaşabilirsiniz.