Yoğun bakım sürecinde hem hasta hem yakınları oldukça zor bir süreç geçirmekteler. Yoğun bakım sonrasında hastanın normal hayata uyum sağlaması ve yakınlarının hastanın ihtiyacı olan medikal desteği vermesi için deneyimli ekibimiz hizmetinizde.

Yoğun bakım sonrası evde hasta hizmeti nedir?

Yoğun bakım sonrası evde tedavi ve takip sürecine giren hastaları kapsayan KKTC’de yer alan hizmetimiz, tedaviye yanıtın ve hayati bulguların değerlendirilmesinin ardından, alanında uzman doktorlarımız ve hemşireleri tarafından verilmektedir. Hastaneden taburcu olan hastaların yakınlarına yönelik hasta bakım eğitimlerini de içeren süreçte evde 7/24 görevli bir evde yoğun bakım hemşiresi bulunmaktadır.

Hastanın günlük bakımı, solunum desteği, vital bulgularının takibi, ihtiyacına göre trakeostomi bakımı, aile üyelerine duygusal destek, yaşamsal bulgularının kontrolü gibi kapsamlı bir hizmet alanı barındıran yoğun bakım sonrası hasta hizmeti, multidisipliner bir çalışma anlayışı benimser.

project-healthcare-yoğun-bakım-sonrası-1

Yoğun bakım sonrası evde hasta hizmeti nasıl planlanır?

Hasta yakınları, yoğun bakımda yatan hastalarının taburcu süreçlerinin planlanmasının ardından evde yoğun bakım hizmeti için bizlere ulaşmasının akabinde, alanında uzman bir hekim hastayı bulunduğu yerde ziyaret eder. Hastanın sağlık durumu hakkında detaylı bilgi edinir ve primer hekimleri ile görüşme gerçekleştirir. Ev ortamında ihtiyacı olan cihazlar belirlenir ve hasta özelinde bir bakım planı organize edilir.

Hastanın sağlık durumu değerlendirildikten sonra gerekli durumlarda evde hakım hekimi, fizyoterapist, konsültan hekim, süpervizör hemşire, görüntüleme üniteleri ve laboratuvar desteği gibi ihtiyaçlar da sürece dahil edilir.

project-healthcare-yoğun-bakım-sonrası-2

KKTC’de yer alan yoğun bakım sonrası evde hasta hizmeti neleri kapsar?

Medikal Tedavi
Evde bakım hemşiresi tarafından hasta için gereken serum ve ilaç desteğinin sağlanmasıdır.

Vital Bulguların Kontrol Edilmesi
Hastanın yaşamsal sürecinin devamlılığı için nabız, solunum, vücut ısısı, kan basıncı gibi değerlerinin düzenli olarak takip edilmesidir.

Solunum Desteği
Ventilatör olarak adlandırılan yapay solunum destek ünitesine bağlı hastalara yönelik olarak verilen bu hizmet hastanın nefes yollarını kaplayan maskenin ve ilgili cihazın kontrol edilmesidir. Özellikle solunum desteğini bireysel olarak gerçekleştiremeyen ALS hastaları, KOAH hastaları ve uyku apnesi tedavisi olan hastaları kapsar.

PEG veya Nazogastrik Sonda Hizmeti
Ağız yolu ile beslenmesi ya da yutkunma güdüsü mevcut olmayan hastalar için karın duvarından geçirilen bir tüp (PEG) ya da burundan mideye yerleştirilen bir boru (Nazogastrik Sonda) takılması hizmetidir. Hizmet kapsamında evde yoğun bakım hemşiresi tarafından ilgili uygulamaların bakımları da yapılmaktadır.

Sonda Bakımı ve Değişimi
Hastalara takılan idrar sondasının günlük olarak kontrol edilmesi ve bakımlarının yapılmasıdır.

Yara Bakımı
Uzun süre yatakta tedavi gören hastalarda oluşan yatak yaralarının enfeksiyon kapmaması ve derinleşmemesi adına verilen bu hizmet yara bakımı ve pansuman süreçlerini kapsar.

Konu sağlıksa biz oradayız.

Yoğun bakım sonrası evde hasta hizmeti hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşın.

Yoğun bakım sonrası evde bakım hizmetinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

•Yoğun bakım sonrası evde hasta bakımı dikkat ve deneyim gerektiren bir konudur. Bu alanda görevli olan hemşirenin veya hasta bakıcının hastanın tüm rahatsızlıklarını net bir biçimde öğrenmiş olması ve doktorlarla her an iletişim kurabilecek pozisyonda bulunması gerekir.


• Bazı hastalar uzun bir süre boyunca solunum cihazına bağlı olarak kalabilmektedir. Bu nedenle ilgili cihaz ve hasta rutin aralıklarla kontrol edilmeli, herhangi bir aksilik olup olmadığından emin olunmalıdır.


• Hastanın beslenme şekline göre ilgili tıbbi uygulamaların bakımları yapılmalı, olası bir enfeksiyon durumuna neden olacak etmenler ortadan kaldırılmalıdır.


• Hastanın bakım ve temizliği yoğun bakım sürecinde dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeridir. Hastanın yaşamsal sağlığını riske atacak müdahalelerden kaçınılmalı, ortalama günde 2 defa silme ile yatak banyosu yapılmalı, göz, ağız, saç ve ağız bakımı aksatılmamalıdır.


• Yoğun bakım hastaları genellikle tuvalet ihtiyacını idrar sondası takılarak veya alt bezlemesi ile gerçekleştirir. Bu gibi durumlarda hastaya hijyenik bir ev ortamı oluşturabilmek için sık sık kontrol halinde olunmalıdır.


• Hastanın genel sağlık durumu rutin olarak kontrol edilmeli, yaşanabilecek herhangi bir aksilik durumuna karşı soğukkanlı olunmalıdır.

Entübe hasta nasıl beslenir?

Entübe edilen hastaların beslenmesi için öncelikli olarak başvurulan yöntem nazogastrik tüp yöntemidir. Bu uygulamada hasta beslenme ihtiyacını mide içerisine takılan bir tüp ve vücudunun enerji, protein, vitamin, karbonhidrat, yağ ihtiyacını karşılayacak öze bir formül ile karşılamış olur. Özellikle şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi durumlarda hastaların beslenme programı kapsamlı bir biçimde düzenlenir.

Bazı hastalarda beslenme mideye açılan küçük bir yol ile (PEG) de yapılabilmektedir. Hastanın genel sağlık durumuna göre sorunsuz beslenme için elverişli bir uygulamadır. Total Parenteral Nutrisyon adı verilen (TPN) yöntemi ise hastaların damar yolu açılarak beslenme ihtiyacının karşılanmasıdır. Bu uygulama ile hastanın damar yoluna açılır ve kateter ile beslenmesi mümkün hale gelir.

Yatak banyosu nasıl yapılır?

Yatağa bağlı hastaların yıkanması genellikle 2 farklı şekilde yapılır. Hastanın silme süngerleri ile temizliği sağlanabilir. Diğer bir yöntem ise hastanın vücudunu istenilen şekilde yıkamaya elverişli olan hasta yatakları aracılığı ile yapılır. Küvet şeklinde olan bu yataklarda kenarlıklar yer alır ve boşaltma hortumu vasıtasıyla kapsamlı bir banyo süreci tamamlanmış olur.

Deneyimli personelimiz ile banyo sonrası hastaya uygulanan losyonlar ve yağlarla vücut bakımı gerçekleştirilir. Temiz pijama ve iç çamaşırlarının ardından hastanın yastık kılıfı, çarşafı ve nevresimi değiştirilerek sterilizasyon tamamlanır.

project-healthcare-yoğun-bakım-sonrası-3

Bilinçsiz hasta bakımı nedir?

• Bilinç kaybı yaşayan hastaların bakımında öncelikli amaç hastanın yaşamsal aktivitelerinin devamlılığını sağlamaya yardımcı olmaktır.

• Hastanın hava yolları açık tutulmalı, beyin damarlarında oluşabilecek herhangi bir ödem veya pıhtı riskine karşı hastaya doğru bir pozisyon aldırılmalıdır.

• Özellikle endotrakeal tüp takılan hastalarda hava yolu açıklığının sağlanabilmesi adına aspirasyon uygulamasına başvurulmalıdır.

• Aspirasyon sırasında hastanın kalp atımı ve nabız değerleri dikkatli bir biçimde takip edilmelidir.

• Hastaların ağız bakımları için kullanılan kanül gün içerisinde sıklıkla değiştirilmeli ve endotrakeal tüpün bulunduğu alanın bakımı yapılmalıdır.