Evde Fizik Tedavi

Fizik tedavi ve rehabilitasyon ihtiyacı olan hastaların kendi evlerinde hizmet almaları her zaman iyileşmenin en önemli faktörü olmuştur. Bizler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hareket kısıtlılığı yaşayan hastalarımızın fizik tedavi ve rehabilitasyon ihtiyaçları için deneyimli ekibimiz ile hizmetinizdeyiz.

Evde fizik tedavi nedir?

KKTC’de kliniğe ya da hastaneye ulaşım konusunda zorluk çeken hastalara yönelik olarak bu alanda uzman fizyoterapistler tarafından verdiğimiz fizik tedavi hizmetine evde fizik tedavi diyoruz. Genellikle hareket kısıtlılığı bulunan, felçli veya ağır hastalıkları bulunan kişilere verilen bu hizmet hem hastanın hem de hasta yakının yaşamını kolaylaştırmak üzerine kurgulanmıştır.

Durumu stabil olan hastaların iyileşme sürecini hızlandıran ve hastanın bakımını gerçekleştiren kişinin tecrübe edinmesini sağlayan evde fizik tedavi hizmetinin mutlaka uzman doktor gözetiminde yapılması gerekmektedir. Özellikle hastanın kaybettiği fiziksel kapasite yeterliliğini ve fonksiyon eksikliğini kazanması yönünden büyük bir öneme sahiptir.

project-healthcare-evde-fizik-tedavi-1
project-healthcare-evde-fizik-tedavi-2

Evde fizik tedavi nasıl yapılır?

Evde fizik tedavi hizmetinin ilk aşamasında hasta uzman fizyoterapistimiz tarafından kapsamlı bir değerlendirme sürecinden geçer. Hastanın ihtiyacına ve hedeflenen tedaviye yönelik olarak bir program oluşturulur. Oluşturulan bu program süreci doktorumuzun gözetiminde gerçekleştirilmektedir. Tedavi süreci hastaya göre değişkenlik göstermekte olup genellikle 1 saatlik seansları kapsamaktadır. Fizyoterapistin belirlediği programa göre manuel terapi, elektroterapi, bantlama, kuru iğneleme, kupa terapi gibi bütüncül bir tedavi programı benimsenmektedir.

Travma nedeniyle kalça kemiği operasyonu geçirmiş bir hasta için planlanan evde fizik tedavi hizmeti ile felç sonucu fonksiyon kaybı yaşayan bir hasta için planlanan evde fizik tedavi hizmeti benzer nitelikler taşımamaktadır. Bu nedenle ilgili hizmetin kişiye özel olarak planlandığından söz etmek mümkündür. Fizik tedavi protokolünün oluşturulması sırasında uzman bir doktor süreci yönetir. Sıcak ve soğuk uygulaması, elektrik akımı, vakum gibi pek çok yöntem, bu alanda uygun cihazlar ve ekipmanlar ile gerçekleştirilir.

Diğer bir örnek; bel fıtığı şikayeti olan bir hastanın evde fizik tedavi hizmeti bel çevresini kapsayan kasların kuvvetlendirilmesi ve ağrılı olan bölgedeki kas spazmının çözülmesi için yapılır. Osteoartrit (kireçlenme) şikayeti olan hastalara verilen evde fizik tedavi hizmeti ise, bacak kaslarının dize herhangi bir yük bindirilmeden uygulanan egzersiz programlarını kapsamaktadır.

Özetle; evde fizik tedavi hizmetinin temel amacı hastanın yeniden hareket etme kabiliyeti kazanabilmesidir. Özellikle tek başına egzersiz yapabilme yetisinin amaç edinildiği bu hizmet hasta yakınlarına da eş zamanlı olarak verilebilmektedir.

Evde fizik tedavi hizmetinde hangi yöntemler kullanılır?

Evde fizik tedavi kapsamında verilen hizmet hastamızın genel durumuna ve mevcut sağlık sorununa göre planlanır. Hastanın yaşamsal devamlılığını olumsuz yönde etkilemeyen ve kendisini yormadan verilebilmesi yönünden oldukça avantajlıdır. Tedavi sürecinde başvurulan yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

• Soğuk ve sıcak uygulamalar
• Manuel terapi
• Bantlama
• Egzersiz
• Hidroterapi
• Ultrason
• Magnetoterapi
• Lazer terapi
• Tecar terapi

Konu sağlıksa biz oradayız.

Evde fizik tedavi hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşın.

Evde fizik tedavi hizmetinin avantajları nelerdir?

Hastanın tedavi sürecini daha rahat ve konforlu bir biçimde geçirmesini, fonksiyon kayıplarını gidermesini sağlayan evde fizik tedavi hizmeti pek çok avantaj barındırmaktadır;
• Hastanın ev ortamında kendini daha rahat hissedebilmesini sağlar.
Sterilizasyon ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi yönünden hastanın enfeksiyon kapma riski bulunmaz.
• Bu alanda uzman fizyoterapistler ve fizik tedavi doktorları tarafından yönetilen bir süreçtir.
• Seans süresi kısa ve çözüm odaklıdır.
• Hastaneye veya kliniğe ulaşması güç olan hastalar için konforlu bir hizmettir.
• Zahmetli ve yorucu olmaması nedeniyle hasta memnuniyeti odaklıdır.
• Farklı tedavi yöntemleriyle de kombine olarak yapılan bir hizmet olması yönünden avantajlıdır.

Evde fizik tedavi kimler için uygundur?

Evde fizik tedavi geniş bir hasta yelpazesini kapsayan bir hizmettir. Başta felç, ALS, Serebral Palsi, Parkinson ve MS gibi nörolojik rehabilitasyona ihtiyaç duyulan hastalar olmak üzere;
• Bağ ve kas yaralanmalarında (özellikle ön çapraz yan bağ yaralanmaları ya da kas yırtığı),
• Kalça ve diz protezi ameliyatları sonrası,
• Kas zayıflığı ve yürüme zorluğu şikayetleri,
• Topuk dikeni, menisküs, taban problemleri gibi ortopedik rehabilitasyon ihtiyacının bulunması,
• Solunum terapisi,
• Omurilik yaralanmaları,
• Kırık rehabilitasyon gibi bir çok alan tedavi kapsamını içermektedir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti almak için evinden çıkması zor olan tüm hastalar için uygun bir tedavi prosedürü oluşturularak süreç başarıyla yürütülmektedir. Boyun fıtığı veya bel fıtığı gibi problemlerde de bu alanda uzman fizyoterapistler tarafından evde fizik tedavi hizmeti verilmektedir.

 

project-healthcare-evde-fizik-tedavi-3

Evde fizik tedavi hizmeti nasıl planlanır?

Bu alanda uzman fizyoterapistler tarafından planlanan evde fizik tedavi hizmeti hastanın mevcut şikayetlerini en aza indirmek ve fonksiyon kayıplarını gidermek için yapılır. Tedavi sürecinde hastanın yaşı, genel vücut yapısı, ev ve iş yaşantısı, postüral ve genetik duruşu, kaslarındaki duygusal bağlantılar tespit edilir. Bu tespit sürecinin ardından kişiye özel bir tedavi programı oluşturulur.

Evde fizik tedavi kaç seans uygulanılır?

Tedavi süreci kişiden kişiye göre farklılık gösteriyor olsa da seanslar ortalama 1 saat sürer. Bu süreçte hastanın fiziksel durumu, hastalığı, yaşı, vücut kapasitesi gibi pek çok unsur belirleyici olmaktadır. Bazı hastalarda haftalık 3 veya 4 seanslık programlar da tercih edilebilmektedir.

Evde fizik tedavide kuru iğne (IMS) tedavisi nedir?

İlaçsız bir ağrı tedavisi yöntemi olan kuru iğne tedavisine iskelet veya kas kaynaklı ağrılarda başvurulur. Bazı hastalarda farklı tedavi yöntemleriyle kombine olarak da uygulanabilen bu yöntemde tercih edilen iğneler solüsyon veya ilaç özelliği içermemektedir. Bu nedenle hastanın herhangi bir alerjik reaksiyon ve yan etkiyle karşılaşma riski bulunmaz.

Ağrının tespit edildiği bölgedeki kas demetleri üzerine uygulanan kuru iğnelerle başta boyun, sırt ve baş ağrısı olmak üzere bel fıtığı, omuz ağrıları, kas spazmları, kalça, diz ve topuk ağrısı minimal seviyeye indirilmektedir. Akupunktur iğnelerine benzeyen iğnelerle belirli bir noktaya uygulandıktan sonra bekleme sürecinin söz konusu olduğu kuru iğne tedavisinde kastlardaki spazmın sorunu çözülür ve hasta günlük yaşamsal konforunu yeniden kazanmış olur.