Aileye yeni bir bireyin katılması herkes için oldukça heyecan verici olmakla beraber bilgi kirliliğine  de sebep olmaktadır. Özellikle annelerimizin, büyüklerimizin bizlere önerdiği yöntemler tehlikeli olamktadır. Geleneksel yöntemler, inanışların bilimsel hiçbir dayanağı olmadıüı gibi lohusalık dönemindeki bir annenin sağlığını da tehdit edebilir. Bu sebeple lohusalık döneminde profesyonellerden hizmet alarak bebeğinizin ve kendinizin sağlığını koruyabilir, alışma sürecini kolaylaştırabilirsiniz. KKTC’de verdiğimiz anne bebek bakımı paketimiz için bizile iletişime geçiniz.

Lohusalık nedir?

Lohusalık, hamile kadınların doğumu gerçekleştirdikten sonra yaşadığı sürece verilen addır. Bu süre yaklaşık olarak altı, yedi haftadır ve bu süre içerisinde kadınlar doğumdan önceki hallerine dönmeye başlarlar. Bu dönem lohusalık dönemi olarak tanımlanır.

Lohusalık ne kadar sürer?

Doğumdan sonraki ilk altı hafta doğum sonrası dönem olarak bilinir. Bu dönem, anne ve bebek için her türlü bakımı gerektiren yoğun bir dönemdir. Doğum sonrası iyileşmeden altı aya kadar süren bu süre boyunca vücutta, hormonal değişimlerden ruh hali değişimlerine kadar bir dizi değişiklik yaşanır. Tüm bunlara ek olarak, emzirme, uyku yoksunluğu ve anneliğe genel olarak muazzam bir uyum sağlama ile başa çıkmanın getirdiği stres de eklenir.

pro-homecare-lohusalikta-geleneksellige-yer-yok-1

Geleneksel yöntemler nelerdir?

Geleneksel yöntemler, sağlık alanında sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle doğum sonu dönemde lohusalara ve yenidoğanlara yönelik geleneksel uygulamalar, hastalık ve tehlikeleri önlemek amacıyla sıklıkla uygulanmaktadır. Çeşitli nedenler ile sağlık hizmetlerinden faydalanmak istemeyen veya sağlık kurumlarına gitmek istemeyen bir çok insan geleneksel yöntemlere başvurmaktadır. Lohusa döneminde kadınların yaşadıkları değişimler, kadınların hem yaşam kalitesini hem de sağlığını etkilemektedir. Ülkemizde uygulanan geleneksel yöntemlerden biri hastane sonrası eve gelen anneye kırmızı renkli süslü bir yatak hazırlamaktır. Bunun amacı “al basmasını” önlemektir. Al karısının lohusa

kadınlara görünerek onların korkmalarına, hastalanmalarına, ölmelerine neden olduğu ve bebeklerine zarar verdiği düşünülmektedir.

Lohusanın beslenmesine ve bakımına yönelik yapılan geleneksel yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Lohusaya, canı çekmesin diye gördüğü her şey yedirilir.
  • Lohusanın sütünün artması için su, süt, tatlı, incir, soğan, bulgur pilavı, pekmez, helva, şerbet, çorba, ciğer, et, melengiç, mercimek, börülce, meyve, meyve suyu, rezene çayı, sebze, salata yedirilir.
  • Lohusaya doğumdan sonra soğuk su ve pişmemiş gıdalar verilmez.
  • Sık aralıklarla emzirmek, lohusanın sütünü artırır.
  • Lohusanın yere oturmasına izin verilmez
  • Lohusanın kırk gün cinsel ilişkiye girmesi yasaklanır.
  • Meme başı çatlağı için zeytinyağı sürülür. Meme başlarına soğan sürmek çatlak oluşumunu önler.

Doğum sonu dönemde lohusaya yapılan uygulamalardan bazıları sağlık üzerinde herhangi olumsuz bir etki oluşturmazken, bazıları sağlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Lohusa bakımı nasıl olmalı?

Doğumdan sonraki ilk 24 saat boyunca kadının ve bebeğin durumundaki değişikliklere müdahale edebilecek birinin kadına ve yenidoğana eşlik etmesi önemlidir. İlk 24 saat içinde birçok komplikasyon meydana gelebilir. Evde doğumun ardından anne ve bebeğin mümkün olduğunca erken, tercihen doğumdan sonraki 24 saat içinde doğum sonrası muayeneden geçmesi önemlidir. Doğum bir sağlık kuruluşunda gerçekleşmişse, anne ve bebek taburcu edilmeden önce doğum sonrası muayeneden geçmelidir.

  • Doğumdan sonra ilk 4 saat içinde idrar yapılması mesane problemlerini azaltır. Bazen sonda takılması gerekebilir. Anne bol sıvı almalı ve düzenli aralıklarla idrar yapmalıdır.
  • Kabızlık sık karşılaşılan bir durum olmasına rağmen erken ayağa kalkma ve doğru beslenme ile aşılabilir bir problemdir.
  • Meme başı çatlakları ile sık karşılaşılır. Ilık su pansumanları koruyucudur.
  • Doğumdan sonra medikal bir problem yoksa diyet kısıtlaması yoktur. Bol sıvı alınmalı ve fazla karbonhidrattan uzak durulmalıdır.

Lohusalıkta dikkat edilmesi gerekenler

Lohusalık döneminde vücutta yaşanan değişimler, beraberinde hastalıklara karşı hassas ve dayanıksız olunan bir süreci getirmektedir. Bu bakımdan hem bebek hem anne açısından dikkat edilmesi gereken durumlar söz konusudur. Lohusalıkta dikkat edilmesi gereken başlıca durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Enfeksiyon riski,
  • Ağrı,
  • Beslenme ve egzersiz.
pro-homecare-lohusalikta-geleneksellige-yer-yok-2

Lohusalıkta ilk 40 gün neden çok önemlidir?

Genellikle, 40 günlük sürenin annenin doğumdan sonra iyileşmesine ve bebeğin güç, bağışıklık kazanması için gereken doğru süre olduğuna inanılır.

Doktorların, ebelerin ve hatta geleneklerin doğumdan sonraki ilk 40 günlük sürece önem vermesinin nedeni budur.  Bu 40 gün, vücudun iyileşmesi, yeniden enerji kazanması ve hamilelik öncesi duruma geri dönmesi için gereklidir.

Lohusalık dönemi neden tehlikelidir?

Lohusalık döneminde ani ruhsal ve fiziksel mod düşüklükleri olması nedeniyle, lohusalık dönemi tehlikeli bir dönem olarak görülmektedir. Bununla birlikte kadın sağlığını olumsuz yönde etkileyen en önemli sağlık sorunlarının gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemlerde meydana geldiği bilinmektedir. Bu dönemlerin sağlıklı geçirilmesi, sonraki dönemlerin de sağlıklı devam etmesine olanak sağlayacağından dolayı lohusa döneminde son derece dikkatli olunmalıdır.

Lohusa sendromu nedir?

Doğum sonrası depresyon, doğum yaptıktan sonra ortaya çıkan bir depresyon türüdür. Doğum sonrası depresyon sadece doğum yapan kişiyi etkilemez. Taşıyıcı anneleri ve evlat edinen ebeveynleri de etkileyebilir. İnsanlar bebek sahibi olduktan sonra hormonal, fiziksel, duygusal, finansal ve sosyal değişiklikler yaşarlar. Bu değişiklikler doğum sonrası depresyon belirtilerine neden olabilir. Doğum sonrası depresyon oldukça yaygındır. İnsanların %75 kadarı doğumdan sonra bebek hüznü yaşamaktadır. Bu kişilerin %15 kadarında doğum sonrası depresyon gelişirken, her 1.000 kişiden birinde doğum sonrası psikoz gelişir.

Lohusa sendromu ile nasıl başa çıkılır?

Lohusa sendromu, belirtilerin türüne ve şiddetine bağlı olarak farklı şekillerde tedavi edilir. Tedavi seçenekleri arasında anti-anksiyete veya antidepresan ilaçlar, psikoterapi (konuşma terapisi veya bilişsel davranışçı terapi) ve destek grubu katılımı yer almaktadır.

Doğum sonrası psikoz tedavisi depresyon, anksiyete ve psikozu tedavi etmek için ilaç tedavisini içerebilir.

Lohusalık komplikasyonları nelerdir?

Doğum sonrası depresyon son derece yaygındır. Lohusalık komplikasyonları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Üzgün, değersiz, umutsuz veya suçlu hissetmek.

Aşırı endişelenmek veya gergin hissetmek.

Hobilerinize veya bir zamanlar keyif aldığınız şeylere karşı ilgi kaybı.

İştahta değişiklikler veya yemek yememe.

Enerji ve motivasyon kaybı.

Uyumakta güçlük çekmek veya sürekli uyumak istemek.

Sebepsiz yere veya aşırı derecede ağlamak.

Düşünme veya odaklanma güçlüğü.

İntihar düşünceleri veya ölmüş olmayı dilemek.

Bebeğinize karşı ilgisizlik veya bebeğinizin yanında endişeli hissetme.

Bebeğinize zarar verme düşünceleri veya bebeğinizi istemiyormuş gibi hissetmek.

pro-homecare-lohusalikta-geleneksellige-yer-yok-3

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.