Çeşitli sebeplerle vücutta oluşan yaralar pansumana ihtiyaç duyar. Hijyenik ortam gerektiren pansumanları kendi evinizin hijyeni ve komforunda deneyimli hemşire ve doktorlarımız ile yaptırabilirsiniz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde deneyimli personelimiz ile pansuman , yara bakımı gibi hizmetler konusunda yanınızdayız.

Pansuman nedir?

Pansuman, yaraları her türlü dış etkenlerden ve enfeksiyondan koruyan, aseptik materyallerle yapılan bir işlemdir. Pansuman uygulaması ile mikroplara karşı savunmasız kalan yara temizlenir ve üzeri örtülerek mikroplarla temas etmesi önlenir.

Dikişli yaraların pansumanı

Dikişler iyileşme sürecinde son derece önemlidir. Yaranın iyileşmesine yardımcı olmak, en iyi ve hızlı iyileşmeyi sağlamak için dikişler dikkatle yapılmalıdır. Dikişlerle birlikte su geçirmeyen ve bakteri barındırmayan bir sargı kullanılması enfeksiyon riskini azaltabilir. Yastıklı bir pansuman sıvıyı tamponlayıp emebilir ve dikişlerin çekilmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Dikişler aşağıdaki yaralarda kullanılır:

Dikişli yaraların pansumanı, pansuman uygulaması yapılması en kolay yaralardır. Yavaş hareketlerle eski bant sökülür ve steril gazlı bez açılır. 4 köşesi ortasına dokunmadan katlanarak tutulur, temas edilmeyen orta kısma batikon dökülür. Ardından dikişler ve etrafı iyice silinir. Gazlı bezin elimiz veya başka herhangi bir yere temas eden kısmı kirli kısım olarak kabul edilir. Temas eden o kısmının yaraya temas etmemesi gerekir.

Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.

pro-homecare-pansuman-uygulamaları-1

Açık yaraların pansumanı

Açık yara, vücut dokusunda dış veya iç yırtılmayı içeren bir yaralanma durumudur. Açık yara herkesin genellikle karşılaştığı bir yara türüdür. Açık yaraların çoğu küçüktür ve evde tedavi edilebilir. Düşmeler, keskin nesnelerle yapılan kazalar ve araba kazaları açık yaraların en yaygın nedenleridir.

Yara üzerindeki eski pansuman alındıktan sonra steril gazlı beze batikon dökülür. Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.

Örtülecek kuru gazlı bezlerin yaraya yapışmaması için daha önce yaraya yapışmayı engelleyen hazır yara iyileştirici krem emdirilmiş gazlı bez açık yaraya örtülür. Bunun üzerine gazlı bez içeren yapışkanlı hazır bant yapıştırılır.

Kapalı pansuman

Yara yüzeyinin pansuman ile örtülüp örtülmediğine göre iki çeşit pansuman vardır.

Açık pansuman yapılırken yara yüzeyi açıkta bırakılırken; kapalı pansumanda yara pansumanla örtülür.

Emici pansuman

Emici pansuman; yaradan gelen akıntının emilmesini sağlamak için yara yüzeyinin emici, kuru malzeme ile kapatılmasıdır. Yumuşak sargılar da emici pansumanlar özelliği sağlar.

Bu pansumanlar, suya dayanıklı bir sargıya ihtiyaç duyulan küçük kesikler, laserasyonlar vb. yaraların etkili bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur. Ayrıca bakteriyel kontaminasyonun önlenmesi için kullanılırlar. Merhemler ve diğer çeşitli birincil pansumanlar yara üzerine ikincil bir pansuman olarak kullanılabilirler. Suya dayanıklı bandajların gerekli olduğu dikişli yaraların veya diğer küçük yaraların basit ve etkili yönetiminde tercih edilir. Bu, bakteriyel bulaşmanın önlenmesine yardımcı olur.

pro-homecare-pansuman-uygulamaları-2

Kuru pansuman

Nemlilik derecesine göre iki çeşit pansuman vardır. Bunlar kuru ve yaş pansumandır.

Kuru pansuman ile pansuman materyali yara üzerine kuru olarak uygulanır. Çoğu kez koruyucu pansuman olarak kullanılır. Kuru pansuman, basit yaralanmalarda uygulanan bir yöntemdir. Kan damarlarına basınç uygulanması ve akıntının emilmesi gereken durumlarda uygulanmaktadır.

Yaş pansuman

Yaş pansuman genellikle iltihaplı yaralarda kullanılan bir pansuman çeşididir. Yaranın üzeri örtülmez açıkta kalırsa, üzerinde kuru bir yara kabuğu olur.

Yara pansumanında doğru bilinen yanlışlar

  • “Yarayı açık tutmak ve havaya maruz bırakmak daha iyi iyileşmesini sağlar.” Doğru bilinen bilinen bir yanlıştır.

Açık yara enfeksiyon riskini artırır. Ayrıca açık yara, dış etkenlerin etkisinden korunmadığı için ağrıyı artırabilir veya daha fazla yaralanmaya neden olabilir. Bilimsel araştırmalar, pansumanla korunan ve temiz ve nemli tutulan bir yaranın, havaya maruz bırakılan yaralara göre çok daha hızlı ve komplikasyonsuz iyileştiğini göstermektedir.

  • “Yaranın üzerinde kabuk oluşması iyi bir işarettir” yanlış bir algıdır.

Yaraların kurumasına izin verildiğinde kabuklar ortaya çıkar. Oluşan kabuk büyükse, yeni deri hücrelerinin gelişmesini ve yarayı örtmesini zorlaştırır. Kabuklar ayrıca enfeksiyona neden olabilecek iltihaplı doku ve bakterileri de hapsedebilir.

  • “Yara Sargıları Mikroplar İçin Olası Bir Üreme Alanıdır.” Doğru bilinen yanlışlardan biridir.

Daha önce temizlenmiş ve dezenfekte edilmiş bir yarayı örtmek için yapılan doğru pansuman, yarayı olası enfeksiyonlardan korur.

Pansumanı neden deneyimli biri yapmalı?

Alanında özel olarak eğitim almış deneyimli görevliler tarafından yapılan pansuman ile tamamen hijyenik bir biçimde gerekli pansuman işlemleri tamamlanır. Deneyimli kişiler tarafından yapılan pansumanlar, yaraya bağlı olarak doktor tarafından belirlenen sıklıkta ve gerekli şartlara uygun olarak sağlanır. 

Yanlış pansuman uygulaması nelere sebep olur?

Pansuman yapılırken yanlış tedavi metotları

  • Enfeksiyona,
  • İnflamasyona
  • Ulserasyona sebep olmaktadır.
  • Bazı vakalarda uzuv kaybına yol açabilmektedir.

Bu sebeple pansuman sırasında yaranın temizliği, korunması, uygun yara bakım ürünlerinin kullanılması konusunda dikkatli olunmalıdır.

Yaranın iyileşmesi için pansuman sonrası nelere dikkat edilmeli?

Yaranın iyileşmesi için pansuman sonrası:
• İyileşirken bölgeyi korunmalı,
• Yaradan sızan sıvılar temizlenmeli,
• Yara iyileşirken kesiğe sürtünecek dar giysiler giyilmemeli.

Pansuman yapılmayan yaraya ne olur?

Pansuman yapılmaması durumunda yara açık kalacağından dolayı yara mikroplardan korunamaz. Enfeksiyon riskini artarak yaranın iyileşmesi daha uzun bir süreç alır. Bir yaranın iyileşmesi ne kadar uzun sürerse, enfeksiyon gelişme olasılığı o kadar artar ve ampütasyona ilerleme olasılığı da o kadar yüksek olur. Bu durumda kronik yara oluşumuna sebep olabilmektedir. Bununla birlikte yaranın nemli tutulmamasından kaynaklı olarak yara izi oluşumu da meydana gelebilir.

pro-homecare-pansuman-uygulamaları-3

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.